2013. október 24., csütörtök

23. Nehezebb és könnyebb napok - avagy elő a ciklusokkal!

Szerinted hány napig bírsz maximális intenzitáson edzeni? Szerintem háromat. Kutatások alapján ennyit képes az ember egyhuzamban, keményen végigedzeni.
Edzők, futók jól tudják, hogy egy-egy megeröltető tréning után mennyire fontos a lazítás. Gyorsítóedzések, fartlekek, iramfutások, hegymenetek komoly erőpróba minden izom számára, s De ha kombináljuk a nehéz és könnyebb napokat, váltakozva, periódikusan, akkor teljesítményünk is jobb lesz. "Add meg a testnek és a léleknek ami jár" mondja a mondás, és ez fokozottan igaz a sportedzésekre is! 

Próbáld meg edzétervedet az alábbi ciklusokat szerint felépíteni: 



Makrociklus:
   adott sportágtól függően általában 1 éves vagy fél éves időtartamot felölelő időszak, pl felkészülés egy félmaratonra, egy maratonra, egy 6 órás futásra stb.
Mezociklus:
-  általában egy-egy edzésszakasz (alapozó, formába hozó és versenyidőszak) időtartama, de lehet az ezeken belüli 4-6 hetes időtartam is  - pl. alapozó időszak, a makrociklus eleje
Mikrociklus:
     5-10 napos időtartam, ami legtöbbször pár hét. A makrocikluson belül lévő ismétlődő ciklus. - azaz egy-két erősebb hetet egy gyengébb követ...és ezt a heteken belüli napokra is meg kell tartani!


....az általam oly sokszor "szajkózott" fokozatosság, és rendszeresség így könnyen betartható! Kellemes ciklusokat!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése