2014. augusztus 4., hétfő

A hosszú futások után...

A hosszú futásokkal már korábban foglalkoztam, (lásd itt) részéletesebben, de hogy azok el is érjék a kívánt hatást, ahhoz a futások utóéletével is tisztában kell lennünk. S hogy mik ezek, azt most néhány pontban összegyűjtöttem neked:

1. Hidratálj!
Ne csak a futás alatt, hanem utána is igyál! Legjobb ha elektrolitokban gazdag, jobban hidratáló sportitalt (izotónikus) italt választasz!
2.Öltözz át!
A szervezetet le kel mielőbb hűtened, amit leggyorsabban egy tiszta, száraz ruha felhúzásával érhetsz el. Ha azonnal nem is megy a tetőtől talpig átöltözés, a felső részt mindenképpen cseréld le!
3. Egyél rendesen!
Fél órával a futás után egyél valami szénhidrátot, amiben fehérje is van. Ha iszol egy turmixot, vagy egy gyümölcsjoghurtot, eszel, akkor a feladat meg is van oldva! Ha esetleg el tudod húzni az azonnal szénhidrátbevitelt, akkor még a szervezet utóégetésének jótékony zsírégető hatását is kihasználhatod!
4. Mosakodj meg!
A meleg víz ellazítja az izmokat, és pihenteti az idegrendszert, mindamellett hogy hűti is a szervezeted, irány hát a forró zuhany! A bőrön megjelenő só is eltűnik, így a test verejtékmirigyei is jobban tudnak dolgozni!
5. Nyújts
regeneráció szempontjából fontos, hogy egy órán belül, a meleg izmokat kellően megnyújtsd! 


6. Mielőbb vízszintesbe!
Azonnal azért ne feküdj le aludni, de a futás utáni 15-30 perces fekvés, felpócolt lábakkal segíti a vérkeringést, és visszaállítja a szívritmusod!

7. Hűts!
A nap vége felé, a fájó izmokat hűtheted jéggel, hidegvizes borogatással, de egy pár perces hideg zuhannyal is jót teszel nekik!
8. Masszírozz!
Sportmasszázsra nem kell elmenned, de ha Önmagad átmaszírozod a lábaidat, vagy esetleg egy SMR hengerrel átgörgeted magad, felgyorsíthatod a regenerációdat.

9. A kompresszió a barátunk
Sok futón láthatsz magas szárú zoknit, ún. kompressziós szárakban.
A lényegük, hogy az adott testfelületet folyamatosan nyomás alatt tartanak, aminek következtében a serkenő vérkeringés minden pozitív hatása érvényesül (teljesítményfokozás, fáradtság kitolása, görcsök megelőzése, regeneráció gyorsítása stb.) Használj te is ilyet, nem fogod megbánni!

10. Pihend ki magad!
Ne feledd, az éjfél előtti órák duplán számítanak. Ha másnap is teljes értékű munkát, és edzésmunkát akarsz végezni, akkor fordíts kellő figyelmet az alvásra!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése