2013. február 15., péntek

Néhány gondolat a nyújtásról

Jómagam nyújtáskerülő voltam. Eltelt úgy edzés hogy nem is nyújtottam semmit. Mára már igen fontos részét képezi mozgásaim végén. S hogy miért is fontos? Lássuk csak...

A flexibilitás fontos jellemzőnk. Az ízületek azon képessége, amelyet teljes mozgáspályájukon való szabad mozgással érhetünk el. ez a flexibilitás függ az izomhossztól, az izom  feszességétől, a szalagoktól, a csontvégektől és a porctól. A flexibilitásunk nyújtással tudjuk fejleszteni, de csakis egy genetikailag (egyénenként más-más) rögzített határig. Sportáganként más és más izomcsoportok, más és más felxiblitására van szükség. pl. a kézilabdázóknak sokkal lazább vállizületre van szüksége mint egy futónak, míg egy focistának lazább combra mint egy asztaliteniszezőnek. 

Az izom lazaságának elsősorban a mozgásminőségünk javítása céljából van szükségünk, mivel nagyobb mozgástartományban koordináltabb, sokrétűbb és összetettebb mozgásra van módunk, de a gyors regenerálódásban, (a vér és tápanyagáramlás hatékonyabb) és sérülések megelőzésében és az izomműködés növekedésében is hasznos szerepet vállal. 

A nyújtásnak háromféle módja van:

STATIKUS NYÚJTÁS
„Nyújtsd és tartsd meg”, hosszú, jól kontrollálható gyakorlatokat tartalmaz, melyek az adott izomzatot feszített állapotba hozzák, majd ezt a helyzetet tíz másodpercig (vagy akár maximum egy percig is) fenntartja.

DINAMIKUS NYÚJTÁS
Kontrollált lendítéseket alkalmaz, fokozatosan növelve a a mozgás terjedelmét, és a sebességét. Jól alkalmazható a láb és kar illetve a törzscsavarásoknál. Erőltetni tilos!

BALLISZTIKUS NYÚJTÁS
Majdnem dinamikus, és majdnem statikus, merthogy a statikus nyújtás során végzett mozdulatokat dinamikusabb rugózással hajtja végre. Az ízületi véghelyzetet provokálja, csak óvatosan, sérülésveszélyes!

A nyújtási alapelvek:
 • Nyújtó edzés közben tilos fájdalmat érezni!
 • Hideg izmot tilos nyújtani, ezért edzés végén nyújts
 • Ne ess túlzásokba, ami kényelmes és nem megterhelő azt csináld
 • Kezdőknél heti háromszor alkalmazzuk, alkalmanként a gyakorlás ideje a 15-20 percet ne haladja meg.
 • Gyakorlott sportolók minden nap végezhetik, napi kétszeri alkalmazás nem ajánlott
 • A nyújtás legyen teljes körű, azaz Az izmok nyújtása során a nagyobb izomcsoportoktól haladj a kisebbek felé, 
 • "belülről-kifelé" csináld, azaz először a törzs, a gerinc izmait lazítjuk, aztán az alsó végtagok, végül a felső végtagok lazítása javasolható.
 
Néhány nyújtási gyakorlat

A nyújtási gyakorlatokról a következőkben szólunk!

 

3 megjegyzés :

 1. Akkor ez most bemelegítés vagy nyújtás? Mert a képen azt írják "before running". Vagy futás előtti nyújtás? A mindefutás egyetemén mondta Saci néni, hogy futás előtt és közben NEM nyújtunk, csak utána. Akkor most hogy is kellene? :S

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen kicsit megtévesztő az ábra, amit a neten találtam, de én azt javaslom csak meleg izomzatot nyújts, tehát csakis edzés után! Bővebben: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/11414/hasznos-tanacsok-nyujtashoz

   Törlés