2013. március 21., csütörtök

20. Hallgass a testedre!

(c) Vladimir Voronin
Talán az egyik legfontosabb alaszabályt dr. Sheehan mondta ki: 

HALLGASS A TESTEDRE!

Ne ragaszkodj a komplex edzésprogramhoz, ne mérd folyton a pulzust, és ne próbáld meg mindenáron leküzdeni az előírt távot! A sikeres edzésmunka titka a következő: "A hosszú távú tréninghez kényelmes fokozatra kell állítani a belső jelzőrendszert s ügyelni kell arra, hogy az iram ennek megfelelő legyen." Gunnar Gorg ki is talált egy terhelésérzékelő mércét, mely a kilőméterenként a pulzusszám és az idő mérése helyett inkább a belső érzékelésre fekteti a hangsúlyt. Tulajdonképpen a mai pulzusszámmérő berendezések elektronikus úton ugyanezt a célt szolgálják, csak a fizikai adatok méréseiből adják a szinteket, nem pedig a belső érzet (vagyis önmagunk) által. 

Próbáld elhelyezni az edzéseid Borg skáláján:


Segédlet: 
Például a 9-es "nagyon könnyű" edzés egy egészséges embernél az néhány perces lassú sétát jelent. A 13-as "kissé nehéz" kategóriában ugyanez a mozgás, de még mindig tudja folytatni az alany. A 17-es "nagyon nehéz" már megeröltető szint. Az egészséges ember még mindig képes folytatni a munkát, de már erősen jelentkeznek a fáradtság nyomai, tünetei. A 19-es a rendkívül nehéz szint, a legtöbb ember számára a legerősebb testmozgást jelenti, amit valaha tapasztalt. 
Bővebben angolul: itt  
Ez alapján már be tudod lőni Magadnak, milyen edzésmunkát is végeztél, amit később edzésnaplódba is hozzá tudsz írni, okosan váltakoztatva és törekedve az egyensúlyra. 
A túl sok edzés, túledzettséghez vezet, melynek tünetei a következők: 
  • Fáradság
  • Izomfájdalom
  • Merevség
  • Ingerlékenység
  • Alvási zavarok
  • Depresszió
  • Csökkent teljesítmény az aerobic- és erõ-edzés
  • Sérülés
  • motiváció hiánya

Mit tegyünk hát ellene?
Próbáljuk idejében felismerni a fenti jelek alapján. A legjobb ha tartasz egy kis szünetet. Mindig próbáld meg az edzésedet élvezhetõ szinten tartani. Inkább fuss több napot, mint egyszer sokat. Ne félj a pihenéstől. Az edzések intezitásnak egyensúlyban kell lennie a megfelelõ mennyiségû pihenéssel.  Gyakori hiba azt gondolni, hogy minél inkább edzettebb, fittebb vagy, annél kevesebb idő kell a pihenésre. Valójában, ahogyan az edzéseid egyre "komolyodnak" úgy van szükséged egyre hosszabb időre a teljes regenerációhoz. A megfelelő mennyiségű pihenés mellé el ne felejtsd a megfelelő mennyiségű tápanyagbevitelt, és a legalább 8 óra alvást, amely nélkülözhetetlen kiegészítője. A regerációt segíti a masszázs, vagy a különböző terápiák. 

Ne felejtsd hát el: Tested minden rezdülését hallgasd meg!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése