2012. június 25., hétfő

Az edzés alapszabályai



Amikor meghatározzuk edéseink, mennyiségét, minőségét, vagyis amikor saját edzéstervet kreálunk, az alábbi 4 alapszabályt nem hagyhatjuk figyelmen kívül: 




1. Terhelés

Minden edzés folyamatokat vált ki a szervezetben. Kémiai reakciók, lebomlási folyamatok, pszichológiai állapváltozások stb.Nagyon fontos azonban hogy az edzésekkel alkalmazkodási folyamatot is kiváltsunk. Ez csak akkor lehetséges, ha az edzésterhelések elérnek egy meghatározott erősséget, és a szervezetet kielégítő számban ismétlődve érik. 
A két véglet (a csekély mértékű és a túl erős edzések) optimális alkalmazkodást nem hoznak, csak és kizárólag jól megválasztott megfelelő fizikai terhelés az amely eltalálása a jó edzésmunka titka, néha már-már művészet. 



2.Pihenés
Fontos az edzés és a pihenés idejének helyes megválasztása, vagyis a helyes E/P arány. Ha állandóan növeljük a terhelést, elfáradunk, és a túledzettség állapotába jutunk. Tűnetei az ingerlékenység, a rossz hangulat, az álmatlanság, megnövekedett pulzusmegnyugvási idő, étvágytalanság, stb, s mindenezek mellett a teljesítmény is csökken. Épp ezért legyen az edzés szabályosan "SZABÁLYTALAN". Változtassuk a könnyed és az erős edzéseket. Ne fussunk egymás után két erős edzést, és hagyjunk kellő időt a regenerálódásra. 



3. Fokozatosság

Fontos szabály hogy először az edzés mennyiségét növeljük, majd utánna a minőségét,s mindezt a fokozatosság elvével. 
Folyamatosan kell eljutni a fél órás edzéstől az órásig, majd pedig a gyenge tempótól az gyors sebességekig.

4. Folyamatosság
Fuss egész évben, vagyis folyamatos terhelés legyen, mind a négy évszakban,felmentés csak betegség esetén lehet, nincs nyári szünet és nincs hóakadály sem! 


Egy kezdő részére tehát a következők a legfontosabbak:
Az első hónapokban a perces futásoktól el kell jutni a fél/három és egész órás futásokig. Amikor ez már beállt a szervezetben, elkezdhetjük figyelni a megtett kilométereket is, sőt az időereményeket is követhetjük. Lassan, fokozatosan a minsőgre tevődik át a hangsúly, amikor már egy órát is képesek vagyunk futni kezdődhetnek a változatos edzések, hogy a terhelés szokatlan legyen a szervezetnek. Ezek után kreatívan lehet variálni edzésfajták között, ugyanis a távot már nem tudjuk egy határon túl emelni. Figyelni kell az elegendő alvást, és a edzések pihenések arányát. A későbbiekben mindenhez lesz segítség az oldalon! 

    

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése