2012. június 19., kedd

10 dolog ami motivál(hat) a futásra

Ha már egyszer rászántad magad az nagy dolog, ha kétszer mégnagyobb, de mivel lehet a kezdeti lelkesedést tovább fenntartani? 

Most adunk 10 tippet, hogyan motiváld magad a rendszeres testmozgásra:

1. Versenyezz!
Mindegy hogy rövid táv, hogy sokan vannak, a lényeg a versenyhangulat. Javaslom keresd fel a hozzád legközelebbi versenyt időben és térben, és kezd meg a felkészülést. Ne feledd először a táv a lényeg, utánna az idő! 

2. Ne mérj!
A futás nem csak a statisztikákból áll. Fontos tudni mikor milyen állapotban vagyunk, de érdemes magáért a mozgás öröméért is koptatni a cipőt. Az idő helyett néha a testedre koncentrálj! 

3. Fuss csapatban!
Ha nem megy egyedül, próbáld ki csapatban. Keress futótársakat, akikkel jó hangulatban, nem egymással versenyezve teremtheted meg a rendszeres futás alapjait.

4. Ha nem megy este, fuss reggel!
Estére általában elfárad az ember, és ezer dolga akad, ilyenkor nehéz felvenni a futócipőt. Csavarj egyet a dolgon, és fuss reggel. Mi sem jobb egy korai futásnál. Ha pedig változtatod a napszakokat akkor mégannyira sem lesz egysíkú! 


5. Több helyszín, több élmény
Próbálj minél több helyen, minél több útvonalon futni. Ha körpályán futsz keress utcákat, ha utcákon, próbáld a pályát, a lényeg a változatosság, egyszer itt, egyszer ott! 

6. Tervezz!
Szerezz egy jó edzéstervet. A rendszeresség alapjának megteremtésére mi sem könnyebb mint szigorúan betartani edzéstervünket, vezess edzésnaplót! 

7. Fuss sörért vagy desszertért!
Futás előtt egyél egy energiaszeletet, futás után pedig igyál egy pohár sört! A spanyol Granada Egyetem kutatási alapján egy korsó sör jobban hidratál futás után mint a víz. De csakis futás után ihatsz! A futás alatt lemozgott kalóriák pótlására desszerttel is  megjutalomazhatod magad! 

8.  Termelj boldogsághormont!
Futás közben a sok más "vegyi reakció" közt az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki, tehát minél többet futsz annál boldogabb leszel! 

9. Célokkal fuss!
Az élet is üres célok nélkül, ezért tűzz ki célokat. Teljesíthetőket. Emeld a szintet, új célokkal. Mindig egy kicsivel többet. Emeld a távot, csökkentsd az időt, reális keretek között. A folyamatos célok fenntartják a motivációt! 

10. Gondolj arra: Egészségesen élek!
Ha rendszeresen futsz, egészségesen élsz. Nemcsak a testömeged szabályozod, de a vérnyomásod is csökken, és a betegségek is ritkábban vesznek le a lábadról. Márcsak ezért is megéri kocogni!




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése