2012. július 17., kedd

Vágj bele! - a kiegyensúlyozott edzés alapelvei

- avagy pár ötlet azoknak akik most ízlelgetik a futást - 

A legfontosabb dolog, a folyamatosság. Először is olyan jó kondíciót kell elérned, hogy képes legyél legalább fél órán keresztül egyfolytában futni. Ez legyen az első cél. Ha már megy, továbbléphetünk újabb és újabb célok megvalósítása felé. A sok kis apró célokból pedig összeáll a futóéletünk. 

Emlékszem amikor én lementem első alkalommal futni, 20 perc után kiköptem a tüdőmet. Aztán minden egyes alkalommal 1 perccel többet futottam. Nehéz volt megszokni az akkor még heti két alkalmat, ráadásul "tél volt, és hó esett, s jöttek az ünnepek".  Amikor elértem a 40 perces szintet (20 edzés  - 10 hét után) nemcsak hogy kitavaszodott, de állóképességem is jelentősen javult. Két hónapig csak az időt néztem, és minden alkalommal 40 percet futottam, már erőlködés nélkül. Innen aztán már tudtam építkezni a gyorsaság, és a távolság figyelése felé...


A legnehezebb számomra a folyamtossághoz való hozzászokás jelentette. Jöttek hullámvölgyek, csúcspontok vagyis volt kedv, vagy nem volt kedv...A kiegyensúlyozott edzés alapelvei azonban sikeresen átvészeltették velem a nehéz időszakokat! 


Az alapelvek pedig a következők:

1. Tűzz ki magad elé hosszú távú célokat!
Ne csak a soron következő eseményt figyeld, akár évekre előre is tűzz ki célokat. 
2. Le kell fektetned az edzésed alapszintjét
Határozd meg előre egy héten hány órát s később kilométert akarsz futni. Ha ennél kevesebbet teszel, tudni fogod, egy kicsit komolyabban kell venni...A célt pedig apróbb távokkal is elérheted, a heti 30 kilómétert nem kell feltétlen két alkalommal lefutni, lehet 2x5 km, 2x10 km arányban is. 
3. Tilos a ló másik oldalára átesni!
Senki sem képes hónapokon át keményed edzeni, így te sem. Vezess edzésnaplót, és kövesd eddigi futásaid. A nehezebb periódusok után vegyél vissza, tarts kímélő edzéseket, futásokat, mindaddig amíg szükséges. Ha így teszel elkerülöd a sérüléseket, és a mentális és fizikai kimerültséget!
4. Ha fáj, ha sérült - figyelj rá!
Hallgass a testedre! Ha fáj, akkor lassíts vagy állj meg! Sérülten edzeni tilos, keress más elfoglaltságot, ha mindenképpen sportolni akarsz, akkor ott vannak a keresztedzések. Ne foglalkozz azzal, hogy így csökken a teljesítményed, majd visszajön! Az életben néhány hét vagy hónap elvesztése lényegtelen, sőt a pihenés jót tesz, erősebbé, és egészségesebbé válhatsz vele!
5. Keresztedzések fontosak!
Nemcsak a mentális szünetek átvészelésekor fontos, hanem a futással nem fejleszthető izmokat átmozgatásában is segít, ami ugyanolyan fontos hiszem tested nem csak a futóizmokból áll. Épp ezért ajánlott más sport beépítése az edzésnaplóba, ússz, biciklizz, vagy bármi más szóba jöhet. 
6. Csökkent edzésszám - csökkentett étrendet jelent
Ha kevesebbet futsz, nem is szabad annyit enned, mert különben az elégetett kalóriák nem lesznek arányban a bevittel, és elindul a hízás. Ha tartod a versenysúlyod, könnyebb is lesz visszazökkenni a normális edzésekhez. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése