2012. július 2., hétfő

Hogyan fussunk melegben?

Itt a hőség, nekünk mégis edzeni kell, mert verseny lesz, vagy hiányzik a futás, vagy csak mert köt az edzésnapló? Az alábbiakban egy pár hasznos tanácsot találtok a nyári hőség edzéssel való átvészelésére...

Igazolt tény, hogy minden ember teljesítőképessége romlik, ha az időjárás melegre fordul. Ezt persze egyéne válogatja mekkora is a teljesítményvesztés, kinek kisebb, kinek nagyobb. Alacsony és kisebb súlyú emberek jobban ellenállóbbak, mint súlyosabb társaik, de az alacsony test/zsír arányú szervezetek is szívósabbak-e téren. 


Melegben való sportoláskor a növekvő folyadékveszteség, a testhőmérséklet gyors emelkedése, és a nagyobb energia- fogyasztás tünetei jelentkeznek,amelyet a megemelkedett pulzus-  szám jól jelez. A hőségtűrő képesség azonban javítható. 7-10 nap alatt a szervezet képes átállni a melegebb környezetű edzésekre. Az átállás során a szervezet megtanulja a gyors és intenzív izzadás- képzést, és optimalizálja a verejtékezést. Változás következik be az izzadásban, kevésbé sűrű összetételű,ami gyorsabb párolgást eredményez a testről, így magának az izzadásnak a hűsítő hatása megnő. 

A hozzászokás és a melegben való edzés azonban veszélyeket is rejt magában. Az állandó hőség, a folyadék és a só hiánya okozta görcsök, és keringési zavarokra oda kell figyelnünk. Figyelni kell, hogy a folyadékvesztésünk nem lehet több mint a testtömegünk 5%-a. (egy 80 kg szervezetnél ez 4 liter folyadék) mert ekkor hőguta tünetei léphetnek fel (fejfájás, gyomor és bélproblémák, émelygés, szédülés) de emellett kellemetlen izomfájdalmak, tudatzavar is felléphet. 

Hogyan alkalmazkodjunk?

A futás intezitásának és mennyiségének csökkentése elengedhetetlen.
Ennek alapját a mindenkori állapotunk határozza meg. Ha mindig azonos pulzusszámon futunk, ne lepődjünk meg ha csökken a sebességünk, ami egyáltalán nem baj, elkerülve ezáltal a túlterhelést. Ha nem használunk pulzusmérőt akkor is csökkentsük a sebességet, akár az alábbiak szerint: a környezet 1 celsius fokkal való növekedésével együtt 5 másodperccel növeljük átlagos kilóméteridőnket, vagyis ha kint 35 fok van, akkor 50 másodperccel lassabb kilómétereket fussunk mint 25 fokban. 
Egész nyáron próbáljunk meg az edzések első 10 percében a lehető leglassabb tempóban futni, de akár gyalogolhatunk is, hiszen szervezetünk fel tud készülni a nehezebb terhelést jelentő magasabb hőmérsékletre. 
Ha tehetjük fussunk reggel, amikor még nincs annyira meleg, és még egy reggeli szellő is segít.Keressük az árnyékos és szeles helyeket
Öltözéket tekintve laza, lenge futóruházat, semmiképpen se biciklisnadrág, vagy harisnya legyen rajtunk.
Figyeljünk a folyadékvesztésre, ne csak futás közben, egész nap fontos a hidratáció. Vigyünk magunkkal vizet, vagy fussunk kutak körül!
Egy óránál hosszabb futásoknál a fejeket és karokat rendszeresen hűtsük

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése